Οι δούλες του Ζαν Ζενέ

Την Κυριακή 7 Απριλίου είχαμε τη χαρά να βρεθούμε στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΙ Καμπέρειο Θέατρο στα Ιωάννινα προκειμένου να παρακολουθήσουμε και να απολαύσουμε τις «Δούλες» του Ζαν Ζενέ, την πρώτη θεατρική παράσταση για άτομα με οπτική αναπηρία που ανέβηκε στην πόλη. Αυτή ήταν η δεύτερη από τις συνολικά πέντε τέτοιες παραστάσεις, με τις υπόλοιπες τρεις να ανεβαίνουν διαδοχικά τις επόμενες Κυριακές ως και την 28η Απριλίου.

Η σκηνοθεσία του έργου είναι του Γιάννη Κοντού, ο  οποίος είναι κι ένας από τους τρεις ηθοποιούς του έργου, μαζί με την Αφροδίτη Αναστασιάδου και την Κίκα Ζαχαριάδου.

Πριν την έναρξη της παράστασης πραγματοποιήθηκε απτική περιήγηση από την εξαιρετική Μαρία Κεβρεκίδου, η οποία ανέλαβε λίγο αργότερα και την υπέροχη ηχητική περιγραφή.

Επίσης μας δόθηκε η ευκαιρία να αγγίξουμε σκηνικά, αντικείμενα, κι ό,τι άλλο ήταν εφικτό, ενώ ακούσαμε και τους ίδιους τους ηθοποιούς να μας μιλούν αναλυτικά για την εμφάνιση τους. Κι όλα αυτά, είχαν σαν αποτέλεσμα με την έναρξη της παράστασης να είμαστε απολύτως έτοιμοι για αυτή, έχοντας πλήρη πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συντελεστές για τη μοναδική αυτή εμπειρία που μας βοήθησαν να βιώσουμε, καθώς και για το γεγονός πως δε δίστασαν να λύσουν όλες μας τις απορίες.

Η σύλληψη της συμπεριληπτικής αυτής ιδέας ανήκει στον Χρήστο Τσιούρη, που είναι μέλος της Περιφερειακής μας, και χρόνια τώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Είμαστε βέβαιοι πως θα μας δοθεί σύντομα η ευκαιρία να χαρούμε ξανά κάτι ανάλογο στο μέλλον, κι όταν αυτό συμβεί, θα το καλοδεχτούμε και θα το στηρίξουμε με κάθε τρόπο. Προς το παρόν σας προσκαλούμε και σας προτρέπουμε να χαρείτε το έργο, και να αφήσετε «τις Δούλες» και την κυρία τους, να σας σαγηνεύσουν με τις υπέροχα δουλεμένες και χρωματισμένες φωνές τους, και να σας πουν την ιστορία τους.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να αναφέρουμε ονομαστικά όλους τους συντελεστές, τους οποίους ευχαριστούμε για άλλη μια φορά από καρδιάς, τον καθέναν προσωπικά, κι όλους μαζί συλλογικά για το εκπληκτικό αυτό αποτέλεσμα που μας πρόσφεραν:

Μετάφραση: Έλσα Ανδριανού

Σκηνοθεσία: Γιάννης Κοντός

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Ιωάννα Λισγάρα

Πρωτότυπη μουσική: Βασίλης Λαγδάς

Φωτισμοί: Ορέστης Τάτσης

Βοηθός σκηνοθέτη & ηχητική περιγραφή για άτομα με οπτική βλάβη: Μαρία Κεβρεκίδου

Βοηθός σκηνογράφου (στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης): Λάουρα Τσιάτη

Φωτογραφίες: Κατερίνα Κούρου

Ηχολήπτης: Δημήτρης Καραγεώργος

Ηλεκτρολόγος: Βασίλης Μπαλάσκας

Υπεύθυνος Σκηνής: Λευτέρης Καραμανωλάκης

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ: Αφροδίτη Αθανασιάδου, Κίκα Ζαχαριάδου, Γιάννης Κοντός