Πρόσβαση στον πολιτισμό, δικαίωμα όλων

Με μεγάλη χαρά και γνήσιο ενθουσιασμό, τη Δευτέρα 15 Απριλίου, παραβρεθήκαμε στην αίθουσα εκδηλώσεων της εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, προκειμένου να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε σε μια ομολογουμένως πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που έλαβε χώρα με αφορμή «Τις δούλες» του Ζαν Ζενέ που ανεβάζει αυτή την περίοδο το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στην κεντρική του σκηνή.

Χάρη στο γεγονός πως η παράσταση αυτή είναι προσβάσιμη και για τα άτομα με αναπηρία όρασης ανάμεσα στα άλλα, λόγω της απτικής περιήγησης που λαμβάνει χώρα πριν ξεκινήσει το έργο, αλλά και στην εύστοχη του ηχητική περιγραφή σε όλη τη διάρκεια του, μπορέσαμε να το απολαύσουμε σε κάθε του έκφανση, άρα και να ανταλλάξουμε γνώμες για αυτό.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Γιαννιώτισσα Μαρία Bλάχου που διευθύνει τον πολιτιστικό σύλλογο Acesso Cultura στην Πορτογαλία, ο Σύμβουλος συμπερίληψης και μέλος της Περιφερειακής Χρήστος Τσιούρης που είχε και την ιδέα της σύλληψης αυτής, κι ο σκηνοθέτης μα κι ένας από τους βασικούς ηθοποιούς του έργου Γιάννης Κοντός.

Και οι τρεις μας μίλησαν για τα μέσα και τα εργαλεία της δουλειάς τους, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλά την αξία του κάθε βήματος που επιτρέπει την υλοποίηση τέτοιων δρώμενων.

Ειδικά τα όσα ακούσαμε από την κυρία Βλάχου, αποτέλεσαν για εμάς πηγή έμπνευσης κι ελπίδας, κι ανυπομονούμε να συνομιλήσουμε ξανά μαζί της, για να πάρουμε μέρος και σε άλλα ανάλογα πράγματα.

Από την πλευρά μας μιλήσαμε για την έντονη απήχηση που είχε το έργο σε όσους επέλεξαν να το παρακολουθήσουν, ενώ διατυπώσαμε και την πεποίθηση μας πως αυτή ήταν μόνο η αρχή. Διότι έτσι βλέπουμε ολόκληρο το απολύτως πετυχημένο αυτό εγχείρημα, κι ευχαριστούμε και πάλι όλους τους συντελεστές. Μακάρι την επόμενη φορά, να είμαστε ακόμη περισσότεροι που θα έχουμε τη χαρά να βιώσουμε κάτι τέτοιο!