Ψηλαφίζοντας το παρελθόν

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων στις 18 Μαΐου και κατ’ επέκτασην  την προγραμματισμένη επίσκεψη της Περιφερειακής στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας την ίδια ημέρα, με χαρά σας παραθέτουμε ορισμένες πληροφορίες σχετικά με τη δράση που τιτλοφορείται «Ψηλαφίζοντας το παρελθόν», καθώς και για τα εκθέματα στα οποία θα ξεναγηθούμε.

Η δράση θα υλοποιηθεί στον αύλειο χώρο του μουσείου όπου φιλοξενείται η τελευταία ενότητα της έκθεσης με αντικείμενα από την αρχαία Φωτική, ρωμαϊκή αποικία πιθανώς της εποχής του Αυγούστου (27 π.Χ.–14 μ.Χ.) και το επίνειό της, τον παραθαλάσσιο οικισμό του Λαδοχωρίου στην πόλη της Ηγουμενίτσας. Η ιστορική αφήγηση θα εστιάσει στην οικιστική και κοινωνική οργάνωση του θεσπρωτικού χώρου μετά τη ρωμαϊκή κατάκτηση του 168 π.Χ. μέχρι και τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, όπως τεκμηριώνεται από τα δεδομένα των ανασκαφικών ερευνών.

Κατά τη διάρκεια της δράσης, διάρκειας περίπου 90 λεπτών, οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μαζί με το επιστημονικό προσωπικό που είναι υπεύθυνο για τον σχεδιασμό, στην υπαίθρια έκθεση του μουσείου, ανακαλύπτοντας ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα εκθέματα, τα οποία θα μπορούν να αγγίξουν και να κατανοήσουν τη μορφή, τη χρήση, τα υλικά και τις τεχνικές κατασκευής τους. Η απτική διαδρομή περιλαμβάνει πέντε σταθμούς σε ισάριθμα αντικείμενα, το σύνολο των εκθεμάτων που απαρτίζουν την υπαίθρια έκθεση του μουσείου. Πρόκειται για δύο σαρκοφάγους του 2ου αι. μ.Χ. με ανάγλυφες διονυσιακές σκηνές, κατασκευασμένες από πεντελικό μάρμαρο, κάλυμμα σαρκοφάγου με τη μορφή νεαρού άνδρα ξαπλωμένου σε ανάκλιντρο και εγχάρακτη ελληνική επιγραφή, ένα ενεπίγραφο βάθρο των αρχών του 4ου αι. μ.Χ. που στήριζε πιθανόν τιμητικό ανδριάντα και ψηφιδωτό δάπεδο της ίδιας εποχής με φυτικά, ζωικά και γραμμικά μοτίβα, που κοσμούσε το δάπεδο πολυτελούς ιδιωτικής οικίας.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει εργαστήριο απτικής διερεύνησης, που θα περιλαμβάνει επιπλέον αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου. Το εργαστήριο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, εξασφαλίζοντας την πρόσβαση σε είδη εκθεμάτων που στη μόνιμη έκθεση βρίσκονται εντός κλειστών προθηκών και δεν επιτρέπουν την απτική προσέγγιση και θα ενισχύσει τη συνοχή της αφήγησης εμπλουτίζοντας την με περισσότερες πληροφορίες.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, θα ακολουθήσει ανάρτηση, στην οποία θα αποτυπώνεται λεπτομερώς η φύση και η ποιότητα αυτή της εμπειρίας.